W „Panu Tadeuszu” czytelnik odnajdzie opisy następujących zwyczajów i obyczajowości szlachty:
- staropolska gościnność,
- miejsca przy stole, ustalony porządek zajmowania miejsc,
- dbałość o gospodarstwo,
- szacunek dla dam,
- zabawianie gości rozmową,
- całowanie starszych w rękę.
- spotkania towarzyskie w karczmie,
- czarna polewka,
- zajazd (zbrojna egzekucja),
- zażywanie tabaki,
- noszenie stroju szlacheckiego,
- wieszanie portretów polskich patriotów,
- zegary z kurantem „Mazurek Dąbrowskiego”,
- polowania,
- grzybobranie,
- parzenie kawy przez kawiarkę,
- gotowanie bigosu,
- staropolska kuchnia,
- procesowanie sie,
- pojedynek,
- szlacheckie posiłki,
- zastawy stołowe ze zdobieniami „patriotycznymi”,
- dźwięk dzwonu,
- zaręczyny, polonez na początek balu.