Nasz najmłodszy administrator przygotowywał się do sprawdzianu, przygotował opracowanie wskazanych przez nauczyciela dyspozycji, można się dowiedzieć co nieco. W czasie pandemii taka wiedza się przydaje. Poczytajcie…
Opisz budowę bakterii
- Bakterie to organizmy jednokomórkowe o prostej budowie komórki.
- Są organizmami, które nie mają jądra komórkowego (organizmy bez jądrowe).
- Są to najmniejsze organizmy na Ziemi, mają różne kształty: są kuliste, pałeczkowate, spiralne, przecinkowate.
- Bakterie tworzą odrębne królestwo. Niektóre posiadają rzęski, które pozwalają się im aktywnie poruszać, tworzą zespoły komórek, czyli kolonie.
Środowisko życia bakterii
- Bakterie występują we wszystkich środowiskach na Ziemi, są w glebie, w wodach słodkich i słonych, w powietrzu, nawet w takich środowiskach, gdzie nie występują inne organizmy lub pojawiają się bardzo rzadko, bakterie spotkać więc można w gorących źródłach oraz ściekach, na dnie morskich głębin.
- Występują we wnętrzu i na powierzchni innych organizmów, np. skórze, w jelitach.
Czynniki umożliwiające bakteriom zamieszkiwanie różnych środowisk
- Bakterie są wszędzie, dzięki ogromnej różnorodności, rozmaitości sposobów odżywiania się i wielkiej elastyczności w dostosowywaniu się do warunków danego środowiska, a także możliwości szybkiego rozmnażania się.
Sposoby odżywiania się bakterii
Bakterie najczęściej odżywiają się cudzożywnie, pozyskując pokarm na różne sposobu:
- czerpią pokarm z innych organizmów, wywołując często groźne choroby, np. u człowieka gruźlicę, tężec, nazywamy je pasożytniczymi,
- żyją we wnętrzu lub na powierzchni innych organizmów, żywiąc się ich pokarmem, przynosząc im korzyści, przykładem są bakterie występujące w przewodach pokarmowych organizmów roślinożernych, (np. krowy), które pomagają w trawieniu roślin spożywanych przez te zwierzęta, w takim przypadku obie strony odnoszą korzyści, takie bakterie nazywamy symbiotycznymi,
- duża grupa bakterii żywi się martwą materia, na którą składają się martwe ciała innych organizmów, są to tzw. bakterie gnilne, bakterie fermentacyjne, są to tzw. bakterie saprofityczne,
- niektóre z bakterii zdolne są do samożywności, ponieważ przeprowadzają fotosyntezę, dotyczy to bakterii zielonych, są to bakterie samożywne.
Sposoby oddychania bakterii
- Bakterie oddychają tlenowo lub beztlenowo, kiedy w oddychaniu beztlenowym zużywają cukier mamy do czynienia z fermentacją, kiedy zaś zużywają białko mówimy o procesie gnicia.
Sposoby rozmnażania bakterii
- Bakterie rozmnażają się bezpłciowo przez podział komórki. W korzystnych warunkach, gdy mają właściwe podłożem temperaturę i wilgotność, rozmnażają się bardzo szybko.
- Podziały komórek następują niekiedy nawet co 20 minut.
- Po 10 godzinach tak szybkich podziałów z jednej wyjściowej komórki powstaje 500 milionów nowych.
Co to jest i jaką funkcję pełni przetrwalnik?
- W niesprzyjających warunkach (np. zbyt wysokiej temperaturze) część bakterii wytwarza we wnętrzu kapsułę (rodzaj pojemnika) chroniącą zapasową kopię bakteryjnego DNA.
- Ta kapsuła nazywana jest przetrwalnikiem i pozwala przetrwać bakterii warunki niekorzystne i odrodzić się w warunkach korzystnych.
Rola bakterii w przyrodzie i dla człowieka
Bakterie mają ogromne znaczenie w przyrodzie i w życiu człowieka:
- uczestniczą w procesach glebotwórczych,
- wykorzystywane są do wytwarzania nawozu naturalnego, tzw. kompostu,
- prowadzą rozkład martwych organizmów, oczyszczając Ziemię wprowadzają pierwiastki do obiegu, np. obieg azotu,
- poprzez rozkład różnych substancji oczyszczają środowisko,
- usuwają martwe organizmy, odchody, ropę naftową, środki czyszczące (detergenty),
- są pokarmem dla licznych organizmów (wchodzą w skład łańcuchów pokarmowych).
- uczestniczą w oczyszczaniu wód i ścieków,
- organizmom odżywiającym się drewnem, np. kornikom ułatwiają korzystanie z pokarmów roślinnych zawierających niestrawną dla nich celulozę,
- przebywając w przewodzie pokarmowym zwierząt (krowy, kozy, owce) ułatwiają trawienie (bakterie symbiotyczne),
- eliminują osobniki mało odporne regulując ilość roślin i zwierząt w środowisku,
- bakterie gnilne powodują psucie się owoców,
- rozkładają drewno oraz niewłaściwie przechowywaną odzież,
- wykorzystywane są w gospodarce człowieka do otrzymywania kiszonek (kapusta, ogórki), produkcji octu, alkoholu.
- wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do produkcji szczepionek, antybiotyków i leków np. na cukrzycę,
- mają zastosowanie w badaniach genetycznych,
- wykorzystywane są w przemyśle mleczarskim przy produkcji jogurtów, kefirów.
Wykazują również działanie negatywne, wywołując liczne choroby, konieczne jest więc przestrzeganie zasad higieny, dbanie o czystość pomieszczeń, częste ich wietrzenie
Drogi rozprzestrzeniania się bakterii chorobotwórczych
Bakterie rozprzestrzeniają się poprzez:
- drogę kropelkową, unoszenie się w powietrzu, (gruźlica),
- zakażone produkty (np. mleko chorej krowy) ( gruźlica),
- ukąszenie owada (kleszcz) (borelioza),
- zanieczyszczenie ran brudną ziemią, błotem ( tężec),
- spożycie zakażonej żywności, szczególnie mięsa drobiowego i jaj (salmonelloza).
Zasady profilaktyki chorób bakteryjnych
- Szczepienia,
- Przestrzeganie zasad higieny osobistej (w tym poprawne mycie rąk) i otoczenia,
- Unikanie kontaktów z osobami chorymi,
- Mycie żywności,
- Dezynfekcja,
- Oświata zdrowotna, uczenie ludzi właściwych zachowań.
Dlaczego wirusów nie zaliczamy do organizmów?
Argumenty:
- Wirusy nie mają struktury komórkowej,
- Są bezkomórkowymi formami, które wymagają do istnienia obecności żywych komórek organizmów,
- Nie zawierają organelli.
W związku z tym nie zalicza się ich do organizmów.
Sposoby rozprzestrzeniania się wirusów
Poprzez:
bezpośredni kontakt z osoba chorą,
- stykanie się z zanieczyszczoną wirusami powierzchnie różnych przedmiotów,
- z zakażonym pokarmem,
- kontakt z zakażoną krwią, wydzielinami i wydalinami osób chorych,
- kichanie i kaszel (droga kro[elkowa)
Choroby wywołane przez wirusy:
- grypa,
- świnka,
- ospa wietrzna,
- różyczka,
- odra.
Zasady profilaktyki chorób wirusowych
- zachowanie higieny, przede wszystkim częstym myciu rąk,
- ograniczanie kontaktu z osobami chorymi,
- wspomaganie układu odpornościowego (witaminy),
- szczepienia ochronne,
- izolacja osób chorych,
- edukacja zdrowotna.
- Gnicie – proces beztlenowego rozkładu martwych resztek organicznych pod wpływem działania bakterii beztlenowych, gnilnych, podczas gnicia powstają produkty gnilne, np. siarkowodór.
- Fermentacja – proces biochemiczny, w którym przemianie ulegają związki organiczne, proces odbywa się w warunkach beztlenowych. Produkt końcowy charakteryzuje się specyficzną jakością i właściwościami, głównie ze względu na smak i zapach. Od dawien dawna fermentacja służy do przedłużania trwałości produktów żywieniowych, chroniąc je przed psuciem. Znanymi przykładami fermentowanych produktów są jogurt, piwo czy kiszona kapusta. Fermentowane produkty szczególnie bogate są w probiotyki, czyli bakterie dobre dla jelit, usprawniające trawienie i podwyższające odporność. Ponadto, fermentowane warzywa zawierają wiele innych zdrowych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały.
- Droga kropelkowa – droga szerzenia się chorób zakaźnych, w której infekcja przenosi się od osobnika (np. człowieka) chorego (lub nosiciela) na zdrowego, w wyniku rozpryskiwania w powietrzu śliny oraz wydzieliny pochodzącej z jamy nosowej, które przyczepiając się do drobnych kropelek śluzu są rozpylane do otaczającego powietrza w czasie kaszlu, kichania i mówienia. Następnie jest inhalowana przez drogi oddechowe, które stają się wrotami zakażenia.