Bakterie i wirusy

Nasz najmłodszy administrator przygotowywał się do sprawdzianu, przygotował opracowanie wskazanych przez nauczyciela dyspozycji, można się dowiedzieć co nieco. W czasie pandemii taka wiedza się przydaje. Poczytajcie…

Opisz budowę bakterii

  •  Bakterie to organizmy jednokomórkowe o prostej budowie komórki.
  • Są organizmami, które nie mają jądra komórkowego (organizmy bez jądrowe).
  • Są to najmniejsze organizmy na Ziemi, mają różne kształty: są kuliste, pałeczkowate, spiralne, przecinkowate.
  • Bakterie tworzą odrębne królestwo. Niektóre posiadają rzęski, które pozwalają się im aktywnie poruszać, tworzą zespoły komórek, czyli kolonie.

Środowisko życia bakterii

  •  Bakterie występują we wszystkich środowiskach na Ziemi, są w glebie, w wodach słodkich i słonych, w powietrzu, nawet w takich środowiskach, gdzie nie występują inne organizmy lub pojawiają się bardzo rzadko, bakterie spotkać więc można w gorących źródłach oraz ściekach, na dnie morskich głębin.
  • Występują we wnętrzu i na powierzchni innych organizmów, np. skórze, w jelitach.

Czynniki umożliwiające bakteriom zamieszkiwanie różnych środowisk

  •  Bakterie są wszędzie, dzięki ogromnej różnorodności, rozmaitości sposobów odżywiania się i wielkiej elastyczności w dostosowywaniu się do warunków danego środowiska, a także możliwości szybkiego rozmnażania się.

Sposoby odżywiania się bakterii

Bakterie najczęściej odżywiają się cudzożywnie, pozyskując pokarm na różne sposobu:

  • czerpią pokarm z innych organizmów, wywołując często groźne choroby, np. u człowieka gruźlicę, tężec, nazywamy je pasożytniczymi,
  • żyją we wnętrzu lub na powierzchni innych organizmów, żywiąc się ich pokarmem, przynosząc im korzyści, przykładem są bakterie występujące w przewodach pokarmowych organizmów roślinożernych, (np. krowy), które pomagają w trawieniu roślin spożywanych przez te zwierzęta, w takim przypadku obie strony odnoszą korzyści, takie bakterie nazywamy symbiotycznymi,
  • duża grupa bakterii żywi się martwą materia, na którą składają się martwe ciała innych organizmów, są to tzw. bakterie gnilne, bakterie fermentacyjne, są to tzw. bakterie saprofityczne,
  • niektóre z bakterii zdolne są do samożywności, ponieważ przeprowadzają fotosyntezę, dotyczy to bakterii zielonych, są to bakterie samożywne.

Sposoby oddychania bakterii

  • Bakterie oddychają tlenowo lub beztlenowo, kiedy w oddychaniu beztlenowym zużywają cukier mamy do czynienia z fermentacją, kiedy zaś zużywają białko mówimy o procesie gnicia.

 Sposoby rozmnażania bakterii

  • Bakterie rozmnażają się bezpłciowo przez podział komórki. W korzystnych warunkach, gdy mają właściwe podłożem temperaturę i wilgotność, rozmnażają się bardzo szybko.
  • Podziały komórek następują niekiedy nawet co 20 minut.
  • Po 10 godzinach tak szybkich podziałów z jednej wyjściowej komórki powstaje 500 milionów nowych.

Co to jest i jaką funkcję pełni przetrwalnik?

  • W niesprzyjających warunkach (np. zbyt wysokiej temperaturze) część bakterii wytwarza we wnętrzu  kapsułę (rodzaj pojemnika) chroniącą zapasową kopię bakteryjnego DNA.
  • Ta kapsuła nazywana jest przetrwalnikiem i pozwala przetrwać bakterii warunki niekorzystne i odrodzić się w warunkach korzystnych.

Rola bakterii w przyrodzie i dla człowieka

 Bakterie mają ogromne znaczenie w przyrodzie  i w życiu człowieka:

  • uczestniczą w procesach glebotwórczych,
  • wykorzystywane są do wytwarzania nawozu naturalnego, tzw. kompostu,
  • prowadzą rozkład martwych organizmów, oczyszczając Ziemię wprowadzają pierwiastki do obiegu, np. obieg azotu,
  • poprzez rozkład różnych substancji oczyszczają środowisko,
  • usuwają martwe organizmy, odchody, ropę naftową, środki czyszczące (detergenty),
  • są pokarmem dla licznych organizmów (wchodzą w skład łańcuchów pokarmowych).
  • uczestniczą w oczyszczaniu wód i ścieków,
  • organizmom odżywiającym się drewnem, np. kornikom ułatwiają korzystanie z pokarmów roślinnych zawierających niestrawną dla nich celulozę,
  • przebywając w przewodzie pokarmowym zwierząt (krowy, kozy, owce) ułatwiają trawienie (bakterie symbiotyczne),
  • eliminują osobniki mało odporne regulując ilość roślin i zwierząt w środowisku,
  • bakterie gnilne powodują psucie się owoców,
  • rozkładają drewno oraz niewłaściwie przechowywaną odzież,
  • wykorzystywane są w gospodarce człowieka do otrzymywania kiszonek (kapusta, ogórki), produkcji octu, alkoholu.
  • wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do produkcji szczepionek, antybiotyków i leków np. na cukrzycę,
  • mają zastosowanie w badaniach genetycznych,
  • wykorzystywane są w przemyśle mleczarskim przy produkcji jogurtów, kefirów.

Wykazują również działanie negatywne, wywołując liczne choroby, konieczne jest więc przestrzeganie zasad higieny, dbanie o czystość pomieszczeń, częste ich wietrzenie

Drogi rozprzestrzeniania się bakterii chorobotwórczych

Bakterie rozprzestrzeniają się poprzez:

  • drogę kropelkową, unoszenie się w powietrzu, (gruźlica),
  • zakażone produkty (np. mleko chorej krowy) ( gruźlica),
  • ukąszenie owada (kleszcz) (borelioza),
  • zanieczyszczenie ran brudną ziemią, błotem ( tężec),
  • spożycie zakażonej żywności, szczególnie mięsa drobiowego i jaj (salmonelloza).

Zasady profilaktyki chorób bakteryjnych

  • Szczepienia,
  • Przestrzeganie zasad higieny osobistej (w tym poprawne mycie rąk) i otoczenia,
  • Unikanie kontaktów z osobami chorymi,
  • Mycie żywności,
  • Dezynfekcja,
  • Oświata zdrowotna, uczenie ludzi właściwych zachowań.

Dlaczego wirusów nie zaliczamy do organizmów?

Argumenty:

  • Wirusy nie mają struktury komórkowej,
  • Są bezkomórkowymi formami, które wymagają do istnienia obecności żywych komórek organizmów,
  • Nie zawierają organelli.

W związku z tym nie zalicza się ich do organizmów.

Sposoby rozprzestrzeniania się wirusów

 Poprzez:

 bezpośredni kontakt z osoba chorą,

  • stykanie się z zanieczyszczoną wirusami powierzchnie różnych przedmiotów,
  • z zakażonym pokarmem,
  • kontakt z zakażoną krwią, wydzielinami i wydalinami osób chorych,
  • kichanie i kaszel (droga kro[elkowa)

Choroby wywołane przez wirusy:

  • grypa,
  • świnka,
  • ospa wietrzna,
  • różyczka,
  • odra.

Zasady profilaktyki chorób wirusowych

  • zachowanie higieny, przede wszystkim częstym myciu rąk,
  • ograniczanie kontaktu z osobami chorymi,
  • wspomaganie układu odpornościowego (witaminy),
  • szczepienia ochronne,
  • izolacja osób chorych,
  • edukacja zdrowotna.

  • Gnicie –  proces beztlenowego rozkładu martwych resztek organicznych pod wpływem działania bakterii beztlenowych, gnilnych, podczas gnicia powstają produkty gnilne, np. siarkowodór.
  • Fermentacja – proces biochemiczny, w którym przemianie ulegają związki organiczne, proces odbywa się w warunkach beztlenowych.  Produkt końcowy charakteryzuje się specyficzną jakością i właściwościami, głównie ze względu na smak i zapach. Od dawien dawna fermentacja służy do przedłużania trwałości produktów żywieniowych, chroniąc je przed psuciem. Znanymi przykładami fermentowanych produktów są jogurt, piwo czy kiszona kapusta. Fermentowane produkty szczególnie bogate są w probiotyki, czyli bakterie dobre dla jelit, usprawniające trawienie i podwyższające odporność. Ponadto, fermentowane warzywa zawierają wiele innych zdrowych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały.
  • Droga kropelkowa – droga szerzenia się chorób zakaźnych, w której infekcja przenosi się od osobnika (np. człowieka) chorego (lub nosiciela) na zdrowego, w wyniku rozpryskiwania w powietrzu śliny oraz wydzieliny pochodzącej z jamy nosowej, które przyczepiając się do drobnych kropelek śluzu są rozpylane do otaczającego powietrza w czasie kaszlu, kichania i mówienia. Następnie jest inhalowana przez drogi oddechowe, które stają się wrotami zakażenia.