Botwina, nazywana także botwinką, to młode, delikatne listki, łodygi oraz korzenie buraka ćwikłowego. Warzywo znane jest od IV wieku p.n.e. Botwinka to także zupa z tego warzywa, posiadająca liczne właściwości i wartości odżywcze (uspokaja nerwy, pobudza hormony młodości i piękna oraz apetyt, nawilża skórę, poprawia stan włosów i paznokci, jest źródłem żelaza, magnezu, miedzi, witamin A,D, B, C, K).
Nie dziwota, że oferowana jest szerokiej rzeszy klientów. Znaleźliśmy sprzedawcę, który w oryginalny sposób prezentuje warzywo. Warto pamiętać, że to nie „błotfina” (skąd to błoto?!) i nie litera „f” w zapisie. Nie stawia się kropki po skrótach polskich jednostek monetarnych, np. zł, gr. Bądźmy mądrzy, lepiej sprawdzić poprawność zapisu, niż popełniać błędy wynikające z niewiedzy…