Dynie [Zaduszki, kulinaria, dekoracje]

Listopad to tradycyjnie okres refleksji, zadumy na życiem, przemijaniem i śmiercią, kiedy to tym co odeszli ofiarowujemy pamięć oraz modlitwę.

  • Dynie były latarniami, które pozwalały duszom trafić w zaświaty.
  • Wiążę się to z amerykańskim świętem Halloween (obchodzonym głównie w krajach anglosaskich), urządzaniem maskarad i zabaw ( 31 października).
  • W wielu krajach (miejscowościach) organizuje się konkursy na najpiękniejsze dyniowe latarnie.
  • W Polsce zwyczaj ten pojawił się w latach 90. XX wieku.

  

  • Dynie to także smaczny surowiec kulinarny.
  • Najpopularniejsze są zupy.
  • Taka zupa jest naprawdę pyszna, podawana z dodatkiem ziemniaków i pomidorów.
  • Doprawia się ja delikatnie imbirem, kurkumą i czosnkiem.
  • W wersji delikatnej dobra również dla dzieci.

  • Listopad nie musi być smutny.
  • Ogród, balkon czy mieszkanie można udekorować klimatycznymi dyniami.
  • Dynie pięknie wyglądają w towarzystwie innych jesiennych symboli.