Literacki [niesłodki, ciekawy] kalendarz adwentowy [11 Bożonarodzeniowe specjały – produkty i potrawy z regionalnych List Produktów Tradycyjnych]

[11 Bożonarodzeniowe specjały – produkty i potrawy z regionalnych List Produktów Tradycyjnych]

Święta Bożego Narodzenia to także szereg tradycyjnych potraw, charakterystycznych dla poszczególnych regionów, województw  czy nawet miejscowości. Na stronie Ministerstwa Rolnictwa (https://www.gov.pl/web/rolnictwo/potrawy-i-tradycje-bozonarodzeniowych) znaleźliśmy te najciekawsze, dotąd kultywowane.

Region, województwo

Potrawy

Dolnośląskie

  • Karp milicki
  • Miodowe pierniczki z Przemkowa
  • Keselica / kysielnica / kysyłycia
  • Juha – kompot z suszonych owoców

Kujawsko-pomorskie

  • Piernik na karmelu / Brukowiec kujawski
  • Grzybowniczki
  • Groch z kapustą
  • Wigilijna zupa z suszonych śliwek
  • Kluski z makiem
  • Kulis – kwas z buraczków

Lubelskie

  • Szyneczka z karpia z Pustelni
  • Wędzone dzwonka karpia z Pustelni
  • Karasie z Polesia
  • Gruszka suszona kraśnicka
  • Piernik lubelski
  • Rudnicki pieróg jaglany
  • Pieróg gryczany
  • Sękacz podlaski
  • Pieróg (Piróg) Biłgorajski dawniej zwany „krupniakiem”
  • Piernik żydowski
  • Pierniczki ozdobne
  • Paszteciki z grzybami
  • Makowiec lubartowski
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Olej tarnogrodzki
  • Paszteciki niedrzwickie z kapustą i pieczarkami
Lubuskie
  • Schab tradycyjny słubicki
  • Strudel (strucla)
Łódzkie
  • Piernikowa chatka znad rzeki Mrogi
  • Piernik z marchwi

Małopolskie

  • Karp zatorski
  • Karp zatorski wędzony
  • Karp w zalewie octowej
  • Łukowicka śliwka suszona
  • Susorki iwkowskie
  • Sernik jurajski
  • Sernik królewski
  • Barszcz czerwony krakowski
  • Zupa zoproska
  • Siuśpaj
  • Kapuśniorka z grzybami
Mazowieckie
  • Pasta rybna z Radziwiłłowa
  • Fafernuchy
  • Olej lniany tłoczony na zimno
  • Kapusta z olejem lnianym i grzybami
Opolskie
  • Kołocz śląski
  • Śliszki – potrawa wigilijna
  • Anyżki
  • Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno
  • Siemieniotka
  • Mołcka – potrawa wigilijna
  • Kartoffelsalat
  • Makówka opolska
Podkarpackie
  • Karp po starzawsku
  • Suszone plasterki jabłek z Pruchnika
  • Pruchnicka gruszka suszona
  • Pruchnicka suszona śliwka węgierka
  • Serowiec sędziszowski
  • Makowiec sędziszowski
  • Serownik (sernik) handzlowski
  • Jeżowskie kapuśniaki z kaszą tatarczaną
  • Pierożki leżachowskie (pieczone z kaszą gryczaną)
  • Placek z jabłkami
  • Siemieniaki orzechowe
  • Syrnik z krupami
  • Wilijnik
  • Olej podkarpacki
  • Razowe pierogi z Wiercan
  • Pierogi z kapustą i grzybami pilzneński
  • Kapusta wigilijna po Pysznicku
  • Górecki kompot z suszu
Podlaskie
  • Sejneński szczupak faszerowany
  • Makowiec z Ejszeryszek
  • Nadbużańskie grzyby suszone
  • Sękacz sejneński / bankuchen
Pomorskie
  • Surowy łosoś bałtycki solony
  • Śledź pomorski solony z beczki w zalewie słodko-kwaśnej
  • Węgorz wędzony po kaszubsku
  • Śledzie marynowane w oleju
  • Szczupak z Jezior Raduńskich
  • Sałatka śledziowa po kaszubsku
  • Mermecka przystawka z żurawiny do mięs
  • Powiślańska śliwka w occie
  • Piernik z kamionki
  • Fefernuski kociewskie
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • Stupka – sos śledziowy na zaklepce
  • Pomorskie borowiki suszone w śmietanie
  • Pierogi z kaszą gryczaną
  • Prawdziwki suszone z Borów Tucholskich
Śląskie
  • Złotopotocki karp smażony
  • Złotopotocki pstrąg z rusztu
  • Karp gołyski
  • Śląskie pieczki
  • Pierniki żywieckie
  • Strudel jabłkowy z Podbeskidzia
  • Drobne ciasteczka cieszyńskie
  • Śląski piernik tradycyjny
  • Zozworki / Imbirki
  • Kluski z miodem
  • Jurajski żur na grzybach
  • Bigos śląski
  • Kwaśnica
  • Makówki / makiełki
  • Moczka / bryja
  • Siemieniatka / siemieniotka / konopiotka
  • Szałot śląski (sałatka śledziowa)
  • Garus / garusek / kwaśne
  • Ciulim lelowski
Świętokrzyskie
  • Polędwica tradycyjna z Wąchocka
  • Karp z Oksy
  • Karp małyszyński
  • Karp z Rudy Malenieckiej
  • Rytwiański karp
  • Karp z Wójczy
  • Susz owocowy dębniacki
  • Piernik z żytniej mąki
  • Szczodroki
  • Pińczowski olej z lnicy
  • Sandomierski olej rzepakowy
  • Farsz z kaszy gryczanej
Warmińsko-mazurskie
  • Brukowiec mazurski
  • Fefernuszki
  • Szynka dylewska dojrzewająca
  • Mazurska polędwica wędzona
  • Mazurska karkówka wędzona
Wielkopolskie
  • Susz wigilijny wielkopolski
  • Wielkopolski olej lniany tłoczony na zimno
  • Olej z pestek dyni wielkopolski
  • Olej rzepakowy wielkopolski
  • Olej rydzowy
  • Pierogi z Wargowa
  • Barszcz czerwony czysty na wywarze grzybowym
  • Karp smażony z sosem szarym
  • Wielkopolskie grzyby solone
  • Borowik wielkopolski
Zachodniopomorskie
  • Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego
  • Sieja miedwieńska (sieja miedwiańska)
  • Pierniki szczecińskie
  • Pasztecik szczeciński
  • Grzyby marynowane z szyszką